PLANINARI SUP “MLADOST” UČESTVOVALI NA 10.JUBILARNOM USPONU NA PLANINU RUJ

Planinari Sportskog udruženja za planinarstvo “Mladost”  u okviru Sportskog saveza opštine Bosilegrad učestvovali su 22. Juna na 10. Jubilarnom  međunarodni usponu  na planinu Ruj.

Ovo je jedna od najmasovnijih  planinarsko-kultrunih manifestacija na kojoj su  treći put učestvovali planinari Mladosti , a čija se specifičnost ogleda u istovremenom izlasku i druženju planinara na vrhu Ruj (1706 m), onih koji na uspon kreću sa srpske strane ove pogranične planine, tako i onih koji se ka Ruju penju sa bugarske strane planine. Osim planinara iz Srbije i Bugarske, na međunarodnom usponu na Ruj I ove godine je bilo učesnika  iz drugih zemalja Evrope . Od oko 750 planinarki i planinara, 450 njih bilo je sa srpske strane Ruja, a oko 300 sa bugarske strane.

Sa srpske strane Ruja trasa je bila duga 18 kilometara, počela je u selu Rakita, vodila najpre do vrha Vetren (1456 m), do podnožja vrha Ruj, I na sam vrh Ruj (1706 m). Sa Ruja, silazak je vodio preko sela Vuči Del, do sela Rakita, gde je priređen kulturni program, izložba fotografija sa planinskih pohoda Planinarskog kluba „Ruj 1706“, a svi učesnici posluženi su i besplatnim ručkom.

Međunarodni uspon na Ruj, sa srpske strane Ruja, organizovali su Planinarski klub „Ruj 1706“ iz Babušnice i Turistička organizacija opštine Babušnica, a sa bugarske strane Ruja, organizatori akcije bili su Trnsko planinarsko društvo i opština Trn.

Učešće na ovoj planinarskoj manifestaciji planinarima SUP “Mladost” je obezbedila Opština Bosilegrad.

🏓Bosilegrad 2019.🏓Deca su ukras sveta! 🌍💙

Publicerat av Nikola Dzox Taleski Tisdag 2 juli 2019